2.2.17

MIODESÒPSIES

Les miodesòpsies, cossos flotants o també conegudes com a mosques volants són un problema ocular que es basa en l'aparició de punts, taques, fils o teranyines de diverses formes i de color negre o gris al camp visual.

CAUSA

L'aparició de les mosques volants pot estar causada per: el despreniment del vitri, l'edat, la miopia (normalment en joves), els cops a l'ull, la cirurgia de cataractes...


Amb el pas del temps el vitri va perdent aigua i per tant el seu volum disminueix. Aquest esta lligat a la retina però al fer-se petit, estira de la retina i es deixa anar (despreniment del vitri posterior). 



Una vegada solt, el vitri es redueix i es col·lapsa. Al fer-ho, les proteïnes (que han perdut aigua) es condensen i perden la transparència. D'aquesta manera es formen grumolls. Quan aquests es troben situats al centre de visió, cauen a la retina i les podem veure. Aquestes opacitats són les mosques volants.



SÍMPTOMES
Aparició d'aquestes taques que segueixen el moviment dels ulls i de forma lenta. Normalment es veuen més en mirar superfícies clares, com per exemple el cel. 


TRACTAMENT

Tot i que poden ser molt molestes, no tenen cap més efecte sobre la salut dels ulls i no solen tractar-se, excepte en casos excepcionals. 

En el cas que no siguin benignes i limitin la visió hi ha dos tractaments: 
  • Vitrectomia: Cirurgia que consisteix en la substitució del vitri per una solució salina (quan les miodesòpsies provoquin incapacitat visual).
  • Vitreòlisi: Fragmentació de les opacitats utilitzant un làser.

PREVENCIÓ

Una manera de prevenir les mosques volants és no fregar-se els ulls amb força i intentar evitar l'estrès i l'ansietat. No hi ha cap altra manera ja que normalment apareixen amb el pas del temps.

1 comentari:

  1. Hola, m’agradaría que em puguessin dirigir-me a algun testimoni/pcient tractat amb laser ellex per les mosques volants, soc bon candidat a la operqció pero per falta de casos experimentats no em decideixo, si saben on ñuc trobar algun cas… els amhi agrairia per saber el grau de satisfacció amb aquesta operació.

    Gràcies

    ResponElimina